Data v cloudu přinášejí nízké náklady a vysokou flexibilitu

Petra Javornická

Petra Javornická
09. 10. 2024

Data v cloudu přinášejí nízké náklady a vysokou flexibilitu

Cloudové služby se staly nedílnou součástí moderního podnikání díky své flexibilitě, efektivitě a schopnosti optimalizovat náklady. V tomto článku se zaměříme na to, jak cloudové technologie mohou zlepšit správu firemních dat, zvýšit agilitu a výkon IT infrastruktury a jaké výhody přinášejí v porovnání s tradičními řešeními.

Data v cloudu přinášejí nízké náklady a vysokou flexibilitu

V minulém díle seriálu o správě firemních dat jsme popsali, jak fungují datová centra, a ukázali jsme jejich výhody. Ty v první řadě přináší společnostem stabilní a vysoce zabezpečené prostředí pro firemní servery. Jejich další výhoda je v tom, že se o vaše „železo“ stará externí tým vybavený robustními technologiemi, které zajišťují nepřetržitý provoz a vysokou dostupnost IT služeb. To s sebou nese snížení nákladů a odlehčení interní IT infrastruktury.

Cloud přispívá k optimalizaci nákladů

Ještě o krok dál jde cloud. Tato technologie na uložení a správu dat totiž umožňuje zákazníkům si pronajmout přesně takový výkon a kapacitu, jaké aktuálně potřebují. Pokud zákazníkovi daná kapacita nestačí, může si ji navýšit.

To ocení zpravidla společnosti, které během roku zažívají několik velkých výkyvů v poptávce. Typicky jde o e-shopy před Black Friday nebo Vánoci. Zatímco v tradičním pojetí IT se výkon serverů musí dimenzovat na nejvyšší zátěž, kterou většinu roku nevyužijí, cloud umožňuje řídit a platit si jen výkon, který firma aktuálně spotřebuje. Tím šetřit a případně investovat jinde.

Tento přístup se může hodit i firmám, které procházejí rychlým růstem nebo změnami. S cloudem mohou jednoduše přizpůsobovat své IT zdroje svým aktuálním potřebám bez nutnosti předem odhadovat budoucí vývoj. Když společnost roste, cloudová infrastruktura roste s ní a naopak, pokud dojde ke snížení potřeb, kapacitu lze flexibilně upravit. Na rozdíl od investice do fyzického hardwaru, kde je třeba „věštit“ potřeby na několik let dopředu, a často se tento odhad ukáže jako nesprávný, cloudová řešení poskytují potřebnou pružnost a efektivitu, která eliminuje riziko zbytečných investic do nevyužitého vybavení.

Tento model proto výrazně zvyšuje efektivitu a optimalizaci nákladů. Abychom byli konkrétnější: rozdíl v nákladech na provoz jednoho virtuálního serveru od O2 a provoz vlastního serveru může činit téměř 40 %. A to ve prospěch cloudu.

Cloud zvyšuje agilitu a efektivitu IT operací

Další výhodou cloudu je, že zákazníci nemusí řešit správu a údržbu IT infrastruktury, tu totiž nechávají na poskytovateli. To zajišťuje větší agilitu a efektivitu v jejich IT operacích.

Každá čtvrtá česká firma se potýká s nedostatkem IT specialistů. Buď je nedokáže sehnat, nebo zaplatit. A je dobré si uvědomit, že cloud vlastně řeší i tento problém.

Vítezslav Hájek citace Vítězslav Hájek
Segmentový manager Security and ICT

Cloudové služby také obvykle přicházejí s pokročilými nástroji pro správu a monitorování, což zjednodušuje správu dat. Poskytovatelé cloudu často zajišťují i údržbu, potřebné aktualizace a dostatečná bezpečnostní opatření.

Přesto ale odpovědnost za správu přístupů a některých bezpečnostních opatření zůstává na straně zákazníka, což vyžaduje aktivní přístup k ochraně dat a zabezpečení systémů. Bezpečnosti ukládání dat se budeme věnovat v posledním dílu tohoto seriálu.

Cloud zvyšuje agilitu a efektivitu IT operací také tím, že zaměstnanci firmy se nemusí zabývat rutinními a nezábavnými úkoly, jako je výměna hard disků v serverech nebo přidávání RAM.

Namísto toho se mohou soustředit na práci, která přímo podporuje obchodní cíle, jako je například vývoj a úprava systémů pro podporu prodejů.

Zároveň firma nemusí složitě hledat odborníky a implementovat komplexní řešení, protože si může jednoduše pořídit připravené cloudové služby, jako jsou kupříkladu nástroje pro umělou inteligenci (AI). Tím se zkracuje doba nasazení a snižuje se potřeba specializovaného know-how v rámci vlastní IT infrastruktury.

Na co si dát pozor při výběru cloudu

Je ale potřeba mít na paměti, že cloudová řešení přicházejí i s některými nevýhodami. Mezi ty nejčastější patří obava ze závislosti na poskytovateli cloudových služeb. Ve chvíli, kdy vašeho dodavatele postihne výpadek, může zamezení přístupu k datům vaši firmu zásadně ovlivnit.

Proto je klíčové si při přechodu do cloudu vybrat správného dodavatele cloudových služeb. Například s cloudovým řešením od O2 se bude dostupnost vašich kritických aplikací blížit hodnotě 100 %. Je tedy spolehlivější než tradiční on-premise infrastruktura.

Další problém může nastat, když poskytovatel cloudových služeb neimplementuje dostatečně pokročilé bezpečnostní protokoly a data uložená online mohou být zranitelná vůči kybernetickým útokům.

Kromě toho je zásadní také podpora a zákaznický servis. Rozdíl může být v tom, zda máte přístup ke call centru v zahraničí, nebo k české infolince s možností kontaktovat dedikovaného obchodního zástupce, který vám pomůže vyřešit jakékoliv problémy včetně správnosti fakturace nebo přizpůsobení cloudového řešení na míru vašim potřebám.

Dalším faktorem, na který je třeba si dát pozor, je úroveň implementovaných bezpečnostních protokolů. Pokud poskytovatel cloudových služeb nezajišťuje dostatečně pokročilé bezpečnostní opatření, mohou být vaše data zranitelná vůči kybernetickým útokům. Proto je nezbytné si před výběrem dodavatele ověřit jeho bezpečnostní standardy a postupy.

Bezpečnostní standardy a ochrana dat v O2 Cloudu

Cloudové řešení od O2 přináší firmám řadu významných výhod, zejména v oblasti bezpečnosti a ochrany dat. Naše řešení splňuje přísné standardy SOC 2 Type II, ISO 27017 a ISO 27018, což dokazuje, že dodržujeme nejlepší postupy a normy v oblasti bezpečnosti informací, ochrany osobních údajů a řízení rizik.

Zápis O2 Cloudu do katalogu poskytovatelů cloudových služeb pro eGovernment je pak také potvrzením (nejen) pro naše zákazníky ze státní a veřejné správy, že naše cloudové služby jsou ideální volbou také pro provoz kriticky důležitých systémů státu nebo na míru vyvinutých aplikací pro státní správu.

Prostředí, ve kterém jsou data zákazníků, je monitorované a pravidelně kontrolované a splňuje nejvyšší standardy na bezpečnost a uchovávání dat. O2 Cloud poskytuje také zkušené IT specialisty, kteří dokážou zajistit komplexní správu 24 hodin denně, sedm dnů v týdnu.

Zdroje napájení (tedy včetně napájecích větví, UPS nebo dieselových agregátů), klimatizace, požární ochrana, konektivita – to vše je v datových centrech O2 minimálně zdvojené. Výpadek jakéhokoli systému tak dokáže okamžitě zastoupit totožný prvek.

Outsourcing IT činností s O2 Cloudem

O2 Cloud poskytuje flexibilní a komplexní službu, která zákazníkům umožňuje outsourcovat významnou část jejich IT infrastruktury a provozu. Nabízíme infrastrukturu zahrnující výpočetní výkon, paměť a úložiště v rozsahu, který naši zákazníci aktuálně potřebují.

Pro ty, kteří chtějí mít ještě větší kontrolu nad svou infrastrukturou, je k dispozici služba O2 Privátní cloud, kde si mohou zákazníci přesně určit hardwarové požadavky, na nichž bude jejich cloudové řešení provozováno.

Pro zákazníky, kteří preferují své vlastní vybavení, je k dispozici také možnost housingových služeb.

O2 Cloud navíc využívá portál od VMware by Broadcom, což je na trhu unikátní a přináší to IT profesionálům významnou výhodu. Tento portál poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní pro správu, management a orchestraci cloudových služeb, které zjednodušuje správu celého IT prostředí a zároveň umožňuje snadnou škálovatelnost a optimalizaci výkonu podle aktuálních potřeb. Tím O2 Cloud nabízí ideální kombinaci flexibility, kontroly a pokročilých nástrojů pro firmy všech velikostí.

Další velkou výhodou cloudu od O2 je, že veškerá infrastruktura je umístěna na území ČR. Vaše organizace se tak vyhne legislativním problémům i případným starostem s delší dobou odezvy. Stejně tak podpora sídlí v Česku a je kompletně v češtině.

Datová centra, cloud a ochrana dat

Datová centra nabízejí stabilní a vysoce zabezpečené prostředí pro vaše servery a umožňují snížit náklady na IT infrastrukturu. Cloudová řešení jdou ještě dál, poskytují flexibilní výkon a odstraňují nutnost starat se o IT infrastrukturu, což firmám přináší větší agilitu a efektivitu. Je ale důležité si uvědomit, že ani datová centra, ani cloud nezajistí firmě stoprocentní bezpečnost. Tomuto kritickému aspektu se bude věnovat závěrečný díl našeho seriálu, který se zaměří na to, jak pracovat s firemními daty a bezpečně je ukládat.

Co si z článku odnést

  • Cloudové služby nabízejí firmám vysokou flexibilitu a efektivitu tím, že umožňují platit pouze za využívaný výkon a snadno škálovat IT zdroje podle aktuálních potřeb.
  • O2 Cloud splňuje přísné bezpečnostní standardy a nabízí komplexní služby včetně hardwaru, úložiště, konektivity a odborné podpory 24/7 v češtině.



Petra Javornická Petra Javornická
Marketingový specialista pro B2B

Sdílet

Byl pro vás článek užitečný?

Nenašli jste, co jste hledali? Dejte nám vědět, co můžeme zlepšit. Děkujeme

Mohlo by vás zajímat

DALŠÍ ČLÁNKY
Ochrana finančních transakcí je klíčová pro každé podnikání. Jaké jsou nejnovější bezpečnostní metody?

Ochrana finančních transakcí je klíčová pro každé podnikání. Jaké jsou nejnovější bezpečnostní metody?

Ochrana finančních transakcí je klíčová pro každé podnikání. Jaké jsou nejnovější bezpečnostní metody?
V Česku chybí ve firmách tisíce expertů na kyberbezpečnost. Jak to řešit?

V Česku chybí ve firmách tisíce expertů na kyberbezpečnost. Jak to řešit?

V Česku chybí ve firmách tisíce expertů na kyberbezpečnost. Jak to řešit?
Kyberšmejdi útočí i na firmy. Jací zaměstnanci jim nejčastěji naletí?

Kyberšmejdi útočí i na firmy. Jací zaměstnanci jim nejčastěji naletí?

Kyberšmejdi útočí i na firmy. Jací zaměstnanci jim nejčastěji naletí?
Datová centra: pětihvězdičkový hotel pro vaše data

Datová centra: pětihvězdičkový hotel pro vaše data

Datová centra: pětihvězdičkový hotel pro vaše data
Jak vytvořit účinný Incident Response Plan v souladu s NIS2?

Jak vytvořit účinný Incident Response Plan v souladu s NIS2?

Jak vytvořit účinný Incident Response Plan v souladu s NIS2?
Získali jsme specializaci Fortinet Security Operations

Získali jsme specializaci Fortinet Security Operations

Získali jsme specializaci Fortinet Security Operations
AI v kybernetické bezpečnosti, 1. díl: od Turinga po deep learning

AI v kybernetické bezpečnosti, 1. díl: od Turinga po deep learning

AI v kybernetické bezpečnosti, 1. díl: od Turinga po deep learning
O2 Security Report za první pololetí 2024: více než 2,1 miliardy odvrácených hrozeb

O2 Security Report za první pololetí 2024: více než 2,1 miliardy odvrácených hrozeb

O2 Security Report za první pololetí 2024: více než 2,1 miliardy odvrácených hrozeb
asd